Agave: suiker, touw … en tequila! Allemaal bio!

26 jan. 2017 -- Posted by : admin

Agaveplant

buenobio-agaveDe agave is een cactusachtige plant die vooral voorkomt in Mexico. Ze groeit langzaam en wanneer ze bloeit komt er een lange stengel uit de plant met bovenaan kleine bloemen. Er bestaan veel soorten agaveplanten, klein of metershoog, elk met een andere toepassing.    

Uit agave wordt siroop, touw, matten (sisal) uit de vezels van de bladeren en alcohol gemaakt.

Om alcohol te maken destilleert men het gegiste sap wat het alcoholgehalte vergroot. Tequila en pulque (nationale drank van Mexico), zijn de bekendste dranken.

 

 

Productiemethode

Als de agave zeven tot tien jaar oud is, worden de bladeren afgesneden en dan blijft de kern van de plant over (de pina).
Dit lijkt op een heel grote ananas. Hierin zit de agavenectar, een zoete stof vol vitaminen en mineralen.

Er bestaan twee methodes om agavesiroop te maken.
In de meest gebruikte methode wordt het sap uit de pina gefilterd en verhit op lage temperatuur waardoor de koolhydraten zich omzetten in suikers.
Voor de andere methode worden enzymen gebruikt om suikers aan te maken.

 

 buenobio-agavebuenobio-agave

 

 

 

 

 

Agavesiroop of kristalsuiker?

Agavenectar bestaat in pure vorm voor 90% uit fructose, de rest is glucose. Hierdoor is agavesiroop veel zoeter dan gewone suiker en heeft het een veel lagere glycemische index dan gewone suiker. Agavesiroop zorgt er dus voor dat de energie geleidelijk wordt vrijgegeven in het lichaam.
De ene agavesiroop bevat een hoger percentage fructose dan de andere, afhankelijk van welke soort agaveplant is gebruikt en de productiemethode.

Agavesiroop lijkt op honing want het heeft dezelfde kleverige substantie en ook dezelfde kleur. Er bestaan 2 versie, de lichte en de gewone. De lichte soort is lichter van kleur want het is minder verhit en beter gefilterd. Het heeft daardoor een zachtere smaak en bevat meer vitaminen en mineralen.

Agavesiroop is gezonder dan kristalsuiker maar het blijft een suiker en zoals alle suikers moet je deze met mate gebruiken.

Share:

Andere posts

© buenobio