Stress? Minder stress door voeding?

24 okt. 2016 -- Posted by : admin

stressed-is-dessertsIedereen heeft stress maar stress is niet altijd ongezond want vaak hebben we stress nodig om goed te kunnen presteren. Langdurige stress zorgt echter dat we niet goed functioneren en kan ernstige gevolgen hebben voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

Stress kan je voorkomen en/of verminderen door te bewegen, mediteren en massages. 

Maar een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding is even goed in staat om stress te voorkomen of te verlagen.

 

 

 

Welke voeding moet je vermijden?

Wanneer we stress krijgen beginnen we vaak ongezond te eten want er is niets dat meer doet verlangen naar suiker, zout en vet dan stress. 
De beste antistress middel is verminderen met alcohol, cafeïne en suikerhoudende drankjes want deze transformeren een zenuwstelsel dat in een staat van verhoogde alertheid is in een zenuwstelsel dat in een continue staat van nerveusheid en ongerustheid verkeert. 
En dat is nog slechter. 

Men denkt vaak dat je rustig wordt van alcohol. 
Niets is minder waar want alcohol onttrekt vocht aan het lichaam waardoor het lichaam uitdroogt en dit zorgt voor nog meer stress. Daarnaast kan je ook door alcohol ‘s nachts wakker blijven en dat verstoort de slaap die je zo hard nodig hebt om stress te bestrijden.

 

Cortisol

Cortisol is bekend als het ’stresshormoon’ omdat het vrijkomt telkens we stress hebben. 
Bij stress komt ook adrenaline en noradrenaline vrij om het lichaam alerter te maken, waardoor ons lichaam veel energie verbruikt. Cortisol compenseert dit verlies van energie door bepaalde eiwitten in spieren af te breken. 
Daarom hebben we ook vaak honger wanneer we stress hebben. 
Hierdoor komen aminozuren vrij die glucose (energie) aanmaken en het lichaam terug in evenwicht brengen. 
Cortisol zou beter de naam 'stress-respons hormoon' krijgen.

 

Stress verminderen door anders te eten?

Gezond eten met een uitgebalanceerd patroon van macrovoedingsstoffen (koolhydraten, proteïne en vet) en microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen en plantaardige voedingssupplementen) is dus noodzakelijk om stress te bevechten. 
Eet zo kleurrijk mogelijk! 
Kleuren staan namelijk voor verschillende voedingsstoffen: hoe meer kleuren, hoe meer verschillende (en noodzakelijke) stoffen! 
Probeer minimaal 5 verschillende kleuren per dag te eten …. 
En frieten tellen niet mee als gele kleur!!

 

Eet koolhydraten maar niet te veel!

Wanneer je stress hebt, verlang je vaak naar koolhydraten zoals brood en zoetigheden. 
Dit is gedeeltelijk te wijten aan het effect van cortisol (onderdrukt de insulinefunctie, laat de bloedsuikerspiegel stijgen en stimuleert uiteindelijk de eetlust). Daarnaast zeggen je hersenen je dat je nog meer koolhydraten moet eten omdat het als een kalmeringsmiddel werkt om het serotonineniveau te verhogen. 
In eerste instantie zal het eten van koolhydraten je dus in een euforische stemming brengen maar daarna zal je een laag energieniveau krijgen met stemmingswisselingen, meer eetlust en vervolgens gewichtstoename. Toch moet je koolhydraten eten want ze zijn de brandstof voor de hersenen en ook de stofwisselingsstimulator die vet omzet in energie.

 

Wat eten we dan best als antistress?

Zwarte chocolade is echte antistress bom.

Vitamine C die je terugvindt in vruchten en groenten: aardbeien, baobab, kiwi, mango, sinaasappel, bessen, grapefruit, mandarijn, citroen, lychee, advocado, asperge, paprika, andijvie, broccoli, alle koolsoorten, selder, courgette, peulvruchten, radijs, spruit, rode biet, sla, spinazie, venkel, witloof, artisjok, wortel en aardappelen.

Groene thee is rijk aan polyfenolen, catechinen, flavonoïden en aminozuren die allemaal een gunstig effect op alle vormen van stress.

Voeding rijk aan magnesium, zoals groene bladgroenten (spinazie, broccoli, peterselie, andijvie, sla, groene kool of savooikool, waterkers), bonen en peulvruchten (erwten, linzen, kiemgroenten en kikkererwten).

Noten en vooral cashewnoten, macadamia, amandelen en pinda's bevatten eveneens grote concentraties aan magnesium.

Vette vis en omega- 3 vetzuren, zoals zalm, paling, forel, sardienen, ansjovis ...

Kruiden zoals oregano en rozemarijn.

Vegetarisch want mensen die geen vlees noch vis eten vertonen minder negatieve emoties dan mensen die het wel eten.

Calcium kan je bloeddruk snel verlagen.

Quercetine heeft een kalmerend effect op je hersenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je appels, rode uien, en bessen eet dat je minder snel gestrest kan worden omdat er quercetine in zit!

 

Share:

Andere posts

© buenobio