Quinoa, een wondergraan?

25 nov. 2015 -- Posted by : admin

Wat is quinoa?

De quinoa plant is al meer dan 5.000 jaar gecultiveerd en gegeten door indianenstammen op de hoogvlaktes van de Andes in Bolivië. Vandaag wordt quinoa ook in Europa en de VS geteeld.
Quinoa zaden lijken op graankorrels en worden vooral als vervanger van rijst, couscous, brood of pasta gebruikt. De quinoa bladeren lijken op spinazie maar worden niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur en de plant kan tussen 60 cm en 2 m hoog worden.
Volgens de mythologie is quinoa op de aarde achtergebleven als restant van een godenmaaltijd en sindsdien altijd beschouwd als een onsterfelijk voedingsmiddel.

quinoa-veld.jpg 

 

Gezondheidseffecten

Quinoa is een bron van eiwit, vezels, B2 en E-vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium en koper. De eiwitsamenstelling van quinoa lijkt op die van melk omdat alle essentiële aminozuren aanwezig zijn. De mens moet 8 aminozuren uit voeding halen en deze zijn allemaal aanwezig in quinoa. 
Quinoa is erg vezelrijk, bevat voornamelijk onverzadigde (goede) vetten en slechts 11 procent verzadigde (slechte) vetten en evenveel calcium als tarwe.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen en omdat quinoa geen graan is, bevat het van nature geen gluten. Toch is het aangeraden, indien je een gluten allergie hebt (coeliakie), om enkel quinoa te kopen waar een glutenvrij logo op staat. De rode quinoa in de box van deze maand heeft het logo niet.

 

In de keuken

Quinoa bestaat in drie variëteiten (witte, rode en zwarte) met een licht smaakverschil en kan op dezelfde manier gebruikt worden als rijst. 
Quinoazaden nemen tijdens het koken tot driemaal hun gewicht aan water op, en door hun fijne, zachte smaak passen zij in heel wat bereidingen, gaande van soep en koude sla tot alle hoofdschotels en ook desserts! 
Gemalen en vermengd met tarwemeel kan quinoa ook gebruikt worden voor het bakken van brood of cake.
Quinoa heeft geen lange kooktijd (ong. 10 min.). De zaadjes zijn gaar wanneer ze opengebarsten zijn en een klein, wit kiempje verschijnt.
Quinoa blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Share:

Andere posts

© buenobio