Spanje en Italiƫ, heel grote bio producenten

22 apr. 2016 -- Posted by : admin

Wanneer je aan Spanje en Italië denkt, zie je meestal blauwe lucht, witte stranden en hoge bergen, lekker eten en wijn voor je. Voor andere is het ook vaak voetbal. Maar waar je niet meteen aan denkt, zijn hectarengrote velden waar uitsluitend bio producten worden geteeld.

De productie van biologisch graan in Europa is voornamelijk in 3 landen gelokaliseerd: Spanje, Italië en Duitsland.

 

Spanje

Uit de laatste gegevens blijkt dat de oppervlakte gewijd aan biologische landbouw in Spanje elk jaar met ongeveer 5% stijgt (behalve in 2015). Spanje heeft op Europees niveau de grootste oppervlakte biologische grond, nl. 1,6 miljoen hectare bio-areaal, ofwel 16% van het totale Europese bio-areaal. 
In 2012 waren er 27.877 bio producenten en 2.747 bio verwerkingsbedrijven. 

 

En wat met Italië dan?

Wel, Italië is het 2de land met het grootste bio-areaal in de EU. Italië was in 2013 het land met de 4de hoogste omzet uit de verkopen van biologische producten. Het is ook de grootste EU-lidstaat op het vlak van de productie van biologische granen (251.900 ha in 2009).

De Zuiderse landen zijn duidelijk aan een bio opmars bezig. 
Trouwens, Italië is ook een doorvoer land voor bio producten van veel andere landen, zoals Ukraïne, Israël, Egypte, Kazachstan ... Zo werd in 2010 43.000 ton bio tarwe ingevoerd.
De twee belangrijkste importlanden voor biologisch graan zijn Ukraïne en Kazachstan. 

 

Share:

Andere posts

© buenobio